• Xander Koster overleden

• In memoriam Xander Koster.

Afgelopen maandag bereikte ons het treurige bericht van het overlijden van Xander Koster.

Xander bracht zijn pupillentijd bij vv Rhoon door. In 1994 maakte hij deel uit van het Rhoon D1 van Cock Stedehouder, dat de districtsbeker won. Xander bereidde als rechtsbuiten de winnende 1-0 voor, die door Edwin de Zanger werd gemaakt. Zijn sportieve ambitie reikte verder dan vv Rhoon maar hij keerde terug en werd onder Edwin de Koning een vaste keus in het eerste elftal, dat in het seizoen 2002/2003 kampioen werd van de vierde klasse. Lang voordat het een vertrouwd beeld was, kwam Xander al naar een voetbalwedstrijd met een walkman in. Hij leefde op zijn manier naar de wedstrijd toe en ook de voorbespreking van de trainer kwam niet altijd gelegen.

Indrukwekkend was zijn optreden tijdens Rhoon- Jong NAC, een oefenwedstrijd op een dinsdagavond, waarbij hij ongrijpbaar was en een hattrick scoorde. Maar soms was hij behalve ongrijpbaar ook ondoorgrondelijk. Toen Rhoon in 2003 in Herkingen een periode veroverde, verwonderde hij zich over de feeststemming in de kleedkamer.

Sport was een belangrijk onderdeel van zijn leven. Na het CIOS doorliep hij zonder haperen vier pittige jaren aan de Haagse Academie voor Lichamelijke Opvoeding. Niet alleen als voetballer maakte hij indruk. De mensen, die met hem op wintersport gingen, prezen zonder uitzondering zijn vaardigheden op de skipiste.

Na zijn Rhoon periode speelde Xander bij vele clubs in de regio. Op een vrije zaterdagmiddag was hij vaak te vinden bij een wedstrijd aan De Omloop en omringde hij zich met voetbalmaten.

Xander schilderde de wereld in zijn eigen kleuren, een deel daarvan was rood en wit. Voor de wedstrijd Rhoon-’s Gravendeel zal er een minuut stilte zijn en even zal voetbal heel erg onbelangrijk zijn.

Namens het bestuur van vv Rhoon, Rien Heijboer